niedziela, 26 stycznia 2014

Muffinki czekoladowe


Muffinki to bardzo pyszne a zarazem szybkie i łatwe w przygotowaniu "łakocie" dla całej rodziny. Dzieci bardzo chętnie pomogą w ich przygotowaniu. Dziś niedziela, więc warto wolny czas wykorzystać na wspólną zabawę w kuchni!!!

Przedstawiam przepis, który zawsze wychodzi, zamiast groszków, czy czekolady, można dodać orzechy lub inne dodatki.


MUFFINKI CZEKOLADOWE wg Nigelli


SKŁADNIKI:

suche
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szklanka groszków czekoladowych lub gorzka, mleczna czekolada(do wyboru)

mokre:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


WYKONANIE:

W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z innymi suchymi składnikami, w drugiej misce składniki mokre. Składniki mokre mieszamy za pomocą łyżki lub ubijaczki(nie potrzeba miksera) i dodajemy do suchych składników, delikatnie mieszamy dodajemy groszki czekoladowe lub startą, posiekaną czekoladę. 

Nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości posypujemy wedle uznania stratą czekoladą.

Wstawiamy do piekarnika 185 stopni na ok 20 minut.

Świetnie smakują z polewą czekoladową i gałką lodów waniliowych!!!

                                                                                                     
SMACZNEGO!!!


PRZYDADZĄ SIĘ:

Fartuszek do pieczenia, profesjonalny, jak u prawdziwego szefa kuchni.

















                                A także naklejki do wymyślania własnych, smacznych deserów






Życzymy smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz